Собствената криптовалута на Facebook?

Плановете за пускане на криптовалутата на Facebook бяха посрещнати с доста студен прием сред регулаторните органи, организациите с нестопанска цел и политиците. Въпросът дори беше коментиран от Доналд Тръмп, макар и лаконично, че Libra се характеризират със „слаба позиция и ненадеждност“. Но какво точно представлява Libra, криптовалутата на Facebook?

Първо, това не е чисто проект на Facebook. Libra принадлежи към Libra Association, организация, която Facebook е съосновател. Според устава на асоциациите, целта на Libra е да „укрепи позицията на милиарди хора“, имайки предвид 1,7 милиарда възрастни без банкова сметка, които биха могли да използват тази криптовалута. Въпреки това, дори Facebook да има някакви сериозни планове относно тази криптовалута, те все още не са публикували нито един от тях. Но е известно, че Facebook няма да има пряк контрол върху Libra по начина, по който контролираше кредитите, вътрешната валута на платформата. В момента Facebook е само един от членовете на Libra Association, която ще бъде де факто паричният орган за тази електронна монета. Има поне няколко други големи корпорации, които принадлежат към Асоциацията – като Vodafone, MasterCard, PayPal, Visa, Uber, eBay и Mercy Corps.

Какво точно е Libra

В основата си Libra не се различава от другите криптовалути. Точно като Биткойн или Етериум, ще бъде достъпна само цифрово. Транзакциите на Libra се регистрират в софтуерна книга, известна още като блокчейн, която потвърждава всеки трансфер. Блокчейн системата Libra ще се управлява от основателите на Libra Association в ранните етапи, но се очаква да стане система с отворен код.

Това, което прави Libra различна, е връзката й с редица други активи, които би трябвало да циментират нейната стойност. Целта му е да предотврати създаването на спекулативен балон. Libra Association  не уточни корелираните активи, но посочи към тях, включително „банкови депозити и държавни ценни книжа в стабилни валути, известни от централните банки“. Предлага предимно глобални валути, като долар и евро, които не променят стойността си всеки ден.

Осигуряването на валута чрез използване на активи не е нещо ново. Всъщност това е исторически популярен подход. Американският долар беше обезпечен със злато до 1971 г., докато стойността на Хонконгския долар е обвързана с Американския и се управлява от валутен съвет, който може да печата нови банкноти само ако има достатъчно резерв.

Скептична ли е Европа относно хода на Facebook?

Бруно Льо Мер, Френският министър на финансите, каза пред радио “Европа 1”, че Libra ще бъде добра криптовалута, ако се използва само за транзакции. Според Европейските финансови институции, Libra определено не трябва да се стреми да получи титлата на „суверенна валута“, която може да се използва за издаване на дълг или за изпълнение на други функции, свързани с издаването на пари от правителството.

Председателят на Bank of England Марк Карни също коментира проекта за криптовалута на Facebook:

„Всичко, което работи в този свят, незабавно ще стане системно и ще трябва да бъде обект на най-високите стандарти на регулиране.“

Маркус Фербер, от друга страна, германският член на Европейския парламент, каза, че регулаторните служби трябва да бъдат „нащрек“ за криптовалутата Libra.

Заслужава да се отбележи, че свързването на Libra с Американския долар ще има отрицателен ефект върху търговците, работещи с други основни валути. В случая с полската злота, необходимостта от кръстосана обмяна може да ни накара да обменяме тази криптовалута на курсове, много проценти по-високи в сравнение с доларовата транзакция.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *